Vandaag is het de langste dag van het jaar. En dat op een vrijdag. Merk je het al? 

In Nederland leeft het ‘Midzomerfeest’ niet zo sterk. Geen uitbundige mensen en kampvuren overal. Mensen gaan hier gewoon door in de dagelijkse routine. Maar in Zweden, Finland en Estland wordt midzomeravond beschouwd als het grootste feest van het jaar. We nemen je graag even mee terug in de tijd, naar het oorspronkelijke feest.

Traditie Midzomernacht
Midzomer komt uit het Germaanse Heidendom en wordt vooral gevierd in Noord-Europese landen. Vroeger trokken de Heidenen er tijdens Midzomernacht  op uit om planten te plukken. Ze geloofden namelijk dat planten die nacht magische krachten hadden. Ze ontstaken vreugdevuren om zich te beschermen tegen de duistere krachten die op zouden duiken wanneer het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

De zomer is begonnen
Maak jij er vanavond ook nog even een feestje van? Het weer is niet ideaal voor een kampvuur. Maar voor de magische bloemen: regenpak aan en plukken maar! De zomer is nu in elk geval officieel begonnen, dus laat het mooie weer maar komen. Vanaf vandaag worden de dagen steeds weer korter. Maar er komen nog genoeg mooie dagen deze zomer om van alles te beleven. En uiteraard, wat je ook doet deze zomervakantie; leg alles vast in het vakantieboek!