Kerstboom recepten

Kerst vier je met een kerstboom. De meeste Nederlanders geven gelukkig nog steeds hun voorkeur aan een echte boom. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Want behalve dat hij sfeer brengt en lekker ruikt, heeft de echte kerstboom nog veel meer te bieden.

Van de naalden, die rijk zijn aan vitamine C, kun je kalmerende thee en verlichtende hoestdrank maken. De dennentakjes kun je in salades verwerken en je kunt er zelfs gezondheidsbier en dennenappellikeur van brouwen. Ook is crème op basis van den goed tegen gewrichtspijn. En dennenolie is het niet alleen ontspannend in bad, het helpt tevens tegen verstopte luchtwegen.

Om jullie op weg te helpen de kerstboom dit jaar optimaal te benutten hebben we een paar kerstboom recepten voor jullie op een rijtje gezet.

Thee:

  1. Neem twee handen vol gedroogde dennennaalden en snij ze in stukjes.
  2. Breng ze in een pan water aan de kook en laat het een klein kwartiertje door pruttelen.
  3. Zeef de naalden eruit en maak het af met een lekkere scheut honing.
    Dennennaaldenthee werkt kalmerend en is goed voor de luchtwegen.

Hoestsiroop:

  1. Kook 1 liter water en laat het een paar minuten afkoelen.
  2. Meng 1 pak geleisuiker, het citroensap van 1 citroen, en 300 gram verse dennentoppen in een pan.
  3. Giet het warme water er overheen.
  4. Laat het goedje een dag (op kamertemperatuur) staan.
  5. Kook het de volgende dag 10 minuten en zeef daarna de naalden eruit.

Dennenappellikeur:

  1. Maak een heerlijke winterse boswandeling door de duinen en pluk ondertussen 20-30 dichte dennenappels (of koop ze in het dichtstbijzijnde tuincentrum).
  2. Maak de dennenappels thuis goed schoon en meng ze met minimaal 1 liter wodka of jenever en 150 gram bruine basterdsuiker.
  3. Roer het goed en bewaar het, goed afgedekt, 30 dagen op een plekje in de schaduw. Open de pot niet maar schud hem regelmatig (± 1 keer per dag)
  4. Verwijder na 30 dagen de dennenappels uit de pot en zeef de restanten eruit.
  5. Proost!

Badolie:

  1. Neem twee handen vol jonge dennennaalden en doe ze in een pan.
  2. Giet 1 liter kokend heet water over de naalden heen.
  3. Laat dit 20 minuten zo staan.
  4. Zeef de naalden eruit en doe een scheutje in je badwater.
    De badolie werkt kalmerend en is goed voor de spieren.

Om zo lang mogelijk plezier van je kerstboom te hebben, moet je hem veel water geven. Geef hem iedere dag, afhankelijk van de grootte van de boom, ongeveer drie kwart liter water.

Vergeet niet leuke foto’s voor de kerstboom te maken voor je hem helemaal op eet!

Vinden jullie de kerstboom recepten een succes? Leg ze vast in Het Kookboek. Of verras je Familie deze kerst met Het Familieboek om met zijn allen van te genieten onder het genot van de dennenthee en de dennenlikeur!