vrouw geniet van taartEen lekker chocolaatje uitkiezen in de supermarkt kan tegenwoordig wel even duren. Er is zó veel keuze. Van elk moment van de dag is wel een chocolademomentje te maken. Chocopuffs als ontbijt, een chocoladekoekje bij de koffie, hagelslag tijdens de lunch en het diner afsluiten met een chocoladeijsje. Je zou er haast verslaafd aan raken.

Gelukkig gaat dat niet zo makkelijk. Om verslaafd te raken aan chocola moet je minimaal vijfentwintig kilo pure chocola per dag eten. Dan pas heeft het belangrijkste bestanddeel cacao een verslavende werking. Pure chocolade bevat 75% cacao. En dan te bedenken dat melk chocolade maar 25% cacao bevat. Om tonnetje rond van te worden!

Heb je toch verslavingsverschijnselen dan heb je dat jezelf aangeleerd. Heel begrijpelijk. Weinig stervelingen kunnen de hemelse sensatie van de smeltende substantie op hun tong weerstaan. Daarbij komt het stimulerende effect dat cacao op de hersenen heeft. De combinatie van suiker en vet zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt dat voor een lekker gevoel zorgt.

Het is niet alleen van deze tijd dat er nu zo veel variatie aan chocolade in de schappen liggen. Chocolade heeft al heel lang een liefdevolle en troostende betekenis. Je excuses aanbieden, je schoonmoeder verrassen, een liefdesverklaring doen of een zakenrelatie in de watten leggen. Het kan met een doosje chocolade. Zelfs de paashaas, Sinterklaas en de Kerstman verwennen ons er elk jaar mee.

Het is niet zo gek dat we deze koppeling gemaakt hebben. De Azteken, die warme chocolademelk uitvonden, verbonden de consumptie ervan aan de godin van de liefde Xochiquetzal. Omdat de bonen in die tijd duur waren gebruikten de Azteken en de Maya's cacaobonen zelfs als betaalmiddel.

maak het kookboekDat zou wat zijn. In ruil voor wat cacaobonen, Het Kookboek bij ons bestellen om al je chocolade recepten in vast te leggen. Gelukkig zijn cacaobonen niet meer zo duur en kunnen we vandaag, op internationale chocolade dag, allemaal genieten van een lekker chocolaatje uit de supermarkt.

Met welke chocoladetraktatie verwen jij jezelf het liefst?

Bekijk het Kookboek