Zondag verrassen we allemaal (nouja dat is het streven, dus niet vergeten!) onze vaders met een kleinigheidje voor Vaderdag. Maar waar komt deze mannenverwendag eigenlijk vandaan? Naar verluid is Vaderdag in 1909 bedacht door de Amerikaanse vrouw Sanora Smart Dodd. Moederdag bestond al een jaar, toen Sonora op het idee kwam om een dag speciaal voor vaders in het leven te roepen.

Sceptisch
Niet iedereen was meteen dolenthousiast. De meeste mensen waren juist nogal sceptisch. Er ging wat tijd overheen voordat Vaderdag – zoals nu ­– dé dag werd om je vader sokken, een hamer, een oermannelijk luchtje of een Belmondo boek te geven.

Vaderdag vs. National Fishing Day
Sonora’s conservatieve stadsgenoten lachten haar uit om het idee. De lokale krant schreef: ‘A National Fishing Day would be better’. Maar Sonora gaf niet op, en zorgde ervoor dat Vaderdag nu elke derde zondag van juni bij ons op de kalender staat.

Wie het laatst lacht
De visdag kwam er overigens uiteindelijk ook! In 1972 riep President Nixon een ‘National Fishing and Hunting Day’ uit. Pas meer dan 80 jaar nadat Sonora geschiedenis maakte met Vaderdag, werd het plan van haar conservatieve stadsgenoten succesvol uitgevoerd. Voor Sonora een typisch een gevalletje van: wie het laatst lacht, lacht het best.

Belmondo vaderdagcadeau