Teamwork

De bouwstenen van elke organisatie

Teams zijn de bouwstenen van een organisatie. In de teams worden organisatiedoelen omgezet in concrete resultaten. Het is belangrijk om daarom een goede sfeer te hebben binnen het team, waarbij iedereen weet wat zij aan elkaar hebben. Hoe zorg je voor een optimaal werkend team? Door te teambuilden!

Kwaliteiten ontdekken

Het is goed om je eigen, maar ook elkaars kwaliteiten kenmerken te ontdekken. Je krijgt er niet alleen energie van, maar het is ook hartstikke leuk! Hoe ontdek je elkaars kwaliteiten? Dit kun je heel eenvoudig doen door een spel met elkaar te spelen. Het kwaliteitenspel gaat als volgt; allereerst schrijf je allerlei soorten kwaliteiten op kaartjes. Elk teamlid krijgt 5 of 6 kaartjes. Per ronde deelt elk teamlid een kaartje uit aan een andere collega. Zodra jij een kaartje uitrijkt vertel je daarbij waarom je de kwaliteit op het kaartje vind passen bij je collega en waarom dit essentieel is binnen de samenwerking.  Naast kwaliteiten kun je ook persoonlijke kenmerken of drijfveren op de kaartjes schrijven. 

Kwaliteiten en talenten benutten

Nu is het teambuilden begonnen! Jullie kennen nu je eigen en elkaars kwaliteiten, persoonlijke kenmerken en drijfveren. Hoe kun je deze nu optimaal benutten binnen een team? De kwaliteiten dienen jullie te vertalen naar een samenwerking. Denk ook na over de taken. Van welke taken krijgt het teamlid energie en van welke niet? Passen de taken wel bij de desbetreffende personen? Dit kun je ook bespreken buiten kantoor, bijvoorbeeld in het park om de hoek.

Actief teambuilden

Kies voor een actieve teambuilding activiteit om echt goed te oefenen om goed samen te werken. Zoals kanoën in wild water of een bouwwerk namaken. Na de leuke en leerzame activiteit bespreken jullie wat er goed en minder goed ging. De punten kun je het beste noteren. Een leuke manier om elkaar feedback te geven, daarnaast is feedback de sleutel tot succes! Van fouten kan iedereen leren, en kunnen jullie de volgende keer een beter resultaat halen. 

Afsluiten van de samenwerking

Belangrijk is om de samenwerking op een positieve manier af te sluiten. Drink aan het einde van de samenwerking bijvoorbeeld samen een borrel in het café om de hoek. Niet alleen heel gezellig, ook leer je elkaar persoonlijk nog beter kennen, ook dat is teambuilding! Een dagje uit moet een beloning zijn voor jou en je team. Een dag waar ze samen plezier beleven, hindernissen overwinnen, en een andere kijk op elkaar krijgen. Een teambuilding heeft voor iedereen een happy end.

Resultaat telt

Herhaal het teambuilden eens in de zoveel tijd. Herhaling zal voor resultaat zorgen en dat telt. Elke collega zal automatisch een werkpatroon ontwikkelen wanneer er veel aandacht wordt besteed aan optimaal samenwerken. Ervaring is een belangrijke succesfactor in dit verhaal. 

Jullie eigen Teambuildingboek

Vul samen met je collega's Het Teambuildingboek in, en versterk jullie werkteam. Wat zijn jullie kansen? Wat kan beter? Leer je team beter kennen en herken elkaars do's en don'ts. Ook na een teambuilding sessie is het ideaal om alle punten te noteren in jullie eigen boek. Natuurlijk kunnen de foto's van een teamdag ook niet ontbreken. Bekijk Het Teambuildingboek

Teambuildingboek 'key to succes'