Heel veel mensen vinden in sport een leuke manier van vrije tijdsbesteding. Sport brengt mensen samen. Leuk om te weten is dat iemand als sporter wordt aangezien wanneer hij of zij in een jaar minimaal 12 keer heeft gesport. Er bestaan meer dan 250 sporten op de wereld. Maar welke sporten zijn het populairst?

Dit is de top 5 meest populaire sporten in de wereld! Zit jouw sport er ook bij?

Nummer 5: Volleybal

Volleybal is bedacht door William G. Morgan in 1895. Morgan was trainer bij Young Men Christian Association (YMCA) en hij trainde daar een basketbalteam met oudere zakenmannen. Morgan vond basketbal iets te hard voor deze groep en hier zocht hij een oplossing voor. Morgan bedacht de nieuwe sport volleybal door de spelregels van basketbal, tennis en honkbal met elkaar te mengen. De balsport wordt in een zaal of op het strand gespeeld. Sinds 1964 is volleybal ook een Olympische sport. Nu heeft volleybal meer dan 900 miljoen fans. 

 In de afgelopen 114 jaar is er ook het nodige aan het volleybal veranderd. Meer weten over Volleybal? Kijk hier verder.

Sport - Volleybal spelregels

Nummer 4: Tennis

In de 11e eeuw werd in Frankrijk al een voorloper van tennis gespeeld die wij nu kennen. Deze voorloper, Jeu de Paume, maakte geen gebruik van een racket. De bal werd geslagen met de handpalm. Het hedendaagse tennis wordt sinds 1873 gespeeld. De naam tennis is werd als eerst in 1399 gebruikt en is afgeleid uit het Franse woord ‘tennez’. In het Nederlands betekent dat ‘houd hem (de bal)’. Sinds 1896 is tennis een Olympische sport.Tennis heeft nu 1 miljard fans en staat daarmee op nummer 4 populairste sporten.

Tennis wordt op verschillende soorten ondergrond gespeeld.  Meer weten over tennis? Kijk hier verder.

Sport - Tennis spelen

Nummer 3: Hockey

Hockey is een eeuwen oude sport. Er is een marmeren reliëf gevonden in Athene uit ca. 500 jaar v.Chr. Hockey werd rond 1891 in Nederland geïntroduceerd. Tot 1926 had Nederland eigen spelregels. Een stick had bijvoorbeeld twee platte kanten en met beide kanten mocht er gespeeld worden, de bal was gemaakt van gevlochten touw en was oranje, de bal met de voet aanraken werd niet bestraft, de tegenstander haken met de bal werd niet bestraft en tot slot bestond er buitenspel voor hockey. Sinds 1908 is het veld Hockey een olympische sport. De olympische spelen werden in 1928 in Amsterdam gehouden, dus moest het Nederlandse hockey gespeeld worden volgens de internationale erkende spelregels. Met ingang van het seizoen 1926/1927 werden de Nederlandse regels afgeschaft en wordt het veldhockey gespeeld zoals we het nu kennen.  Hockey heeft nu meer dan 2 miljard fans, in Nederland tellen we meer dan 241.202 leden en 322 erkende hockeyclubs. Meer weten over hockey? Kijk hier verder.

Sport - Hockey

Nummer 2: Cricket  

Cricket wordt met een bal en slaghout gespeeld. Hoewel spelen met bal en slaghout al in de middeleeuwen bekend waren en waarschijnlijk nog ouder zijn, houden historici het erop dat de sport rond 1600 in Zuidoost-Engeland is ontstaan. De balsport was vooral populair onder de aristocratie. Inmiddels heeft cricket meer dan 2,5 miljard fans en daarmee is cricket uitgegroeid tot een van de populairste sporten. Meer weten over cricket? Kijk hier verder.

Sport - Cricket weetjes

Nummer 1: Voetbal

Voetbal de meest populaire sport van de wereld met meer dan 3,5 miljoen fans. Voetbal is vermoedelijk ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. De oudste voetbalclub is Notts County FC, gelegen in Nottingham. De club werd opgericht in 1862. In Nederland is Koninklijke HFC, gelegen in Haarlem, de oudste voetbalclub. De club is in 1879 opgericht. De oprichter van Koninklijke HFC, Pim Mulier, is eveneens de oprichter van de Voetbalbond in 1889, dat sinds 1929 de KNVB heet. Sinds 1900 is voetbal een Olympische sport.

De meesten zullen voetbal ook kennen van de WK’s en EK’s. Het Wereld Kampioenschap voetbal wordt sinds 1930 elke 4 jaar gehouden. Het Europees Kampioenschap voetbal wordt sinds 1960 elke 4 jaar gehouden. Meer weten over voetbal? Kijk hier verder.

Sport - Voetbal meest populair

Sportboeken van Belmondo.nl

Bewaar jullie mooiste sportmomenten

Sport brengt mensen samen en het aardigste van van plezierige dingen is de herinnering. Bewaar samen met je voetbalteam, je hockeyteam of een ander team de mooiste foto’s en verhalen van het jaar. Welk sportmoment zul je nooit vergeten? En wat was jullie mooiste doelpunt? Door de handige vragen zie je niks over het hoofd. Een persoonlijk bedankje en een mooie seizoensafsluiting voor de hele ploeg! Ben je junior, senior of veteraan? Het maakt niet uit; de boeken zijn leuk voor elk team! 

Het Voetbalboek, Het Hockeyboek en Het Teamboek

Belmondo heeft voor voetballers en voetbalsters special Het Voetbalboek, voor hockeyers en hockeysters Het Hockeyboek en voor andere teams Het Teamboek

 Maak je eigen of maak met elkaar een boek en probeer het zelf!

Sportboeken: Hockeyboek, Voetbalboek, Teamboek

Bron: top10zen & NISM