Maak je eigen Kookboek!

Kerst, het magische feest van de winter staat voor de deur. Kerst betekent tijd voor elkaar, tijd om lekker te koken en tijd om heerlijk samen te dineren. Wat maakt jullie kerstdiner zo magisch? Met deze kerstrecepten en tips zorg je voor een fantastisch kerstdiner.

Tafel gedekt, lichtjes aan en je familie om je heen. Samen genieten van allerlei zelfgemaakte hapjes en gerechten. Iedereen die thuis een heerlijk kerstdiner klaar maakt wil dat het betoverend smaakt en eruit ziet.

Wil je niet dagenlang aan je keuken verbonden zijn? Je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan het kerstdiner besteed. Je hoeft niet dagenlang in de keuke te staan om een schitterend diner op tafel te toveren. Er zijn genoeg eenvoudige kerstrecepten die je een waanzinnig kerstgevoel geven.

Een sprankelend kerstdiner

 Belmondo heeft een aantal kerstmenu's samengesteld. Al deze menu's zijn binnen 1 uur te bereiden. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Rendieren menu

Rendieren menu

Het rendieren menu bestaat uit wildspiesjes met honing-mosterdsaus, hertenbiefstuk met cranberrycompote en als dessert warme chocoladecakejes. 

 

 Het voorgerecht - Wildspiesjes met honing-mosterdsaus

Wat heb je nodig?

  • 1 zakje stoneleeks (12 stuks)
  • 2 hertenbiefstuk
  • 2 struisvogelbiefstuk
  • 2 hazenrugfilet
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 bekertjes slagroom (125 ml)
  • 4 eetlepels Zaanse mosterd
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
De bereiding
 
Snijd de onderkant van de stoneleeks af. Om te garneren snijd je 2 stoneleeks in dunne ringen. De rest snijd je schuin in stukjes van ongeveer 3 cm af. Elk biefstuk snijd je in 6 tot 8 stukjes. De stukjes rijg je aan de satéprikkers. Ondertussen verhit je in een steelpan 1 eetlepen olie en de stoneleek laat je na ongeveer 1 minuut fruiten. Hier schenk je vervolgens slagroom, mosterd en honing bij, dit breng je aan de kook en houd je op een laag vuur warm. Daarna verhit je een grillpan. Het vlees bestrijg je met de rest van het olie en bestrooi je met zout en peper. Deze bak je 3-4 minuten gaar. Lekker is om het vlees van binnen iets rood te grillen. De spiesjes leg je op een bord en de saus schenk je ernaast met de stoneleeks ringen eromheen. 

Het hoofdgerecht - hertenbiefstuk met cranberrycompote

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels olie
  • 1 rode ui (in dunne ringen)
  • 6 hertenbiefstukjes (uit 3 bakjes Gourmet wild)
  • 3 eetlepels cranberrycompote (pot a 350 g)
  • 6 eetlepels slagroom
De bereiding
 
Verhit eerst de olie in een pan en bak hierin een paar ringen rode ui mee. Bestrooi de hertenbiefstuk met zout en peper. Vervolgens bak je ze bij de rode ui zo heet mogelijk, tot ze aan goed gaar en bruin zijn. Daarna schep je de cranberrycompote en slagroom erbij, bak alles vervolgens nog 1 minuut door. Je kunt de hertenbiefstuk direct serveren.
 

Het nagerecht - warme chocoladecakejes

  • 300 g chocolade (puur in stukjes)
  • 50 g boter (op kamertemperatuur)
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 50 g bloem
  • 2 bakken vanilleroomijs (1 liter)

De bereiding

Eerst knip je uit het bakpapier 6 cirkels die net iets groter zijn dan de bodem van de bakvormpjes. Bekleed er de bodem van de vormpjes mee. Dan verwarm je de oven voor op 200 °C. Vervolgens laat je de chocolade au bain-marie smelten en laat het even afkoelen. Klop dan met een mixer een beslag van de boter, de basterdsuiker, de vanillesuiker en wat zout. Daarna voeg je de eieren toe. Spatel de bloem erdoor. Dan voeg je de wat afgekoelde chocolade toe. Dan verdeel je het beslag over de bakvormpjes en bak het ongeveer 8 min. in de oven. Stort dan de cakejes direct op een bord en vergeet niet het bakpapier te verwijderen.

Kerstman menu

Kerstman menu

Het Kerstboom menu bestaat uit ge­rook­te zalm met avo­ca­do, kalkoenrolletjes met tomatenpesto en perzikmousse.

 

 

Het voorgerecht - ge­rook­te zalm met avo­ca­do

Wat heb je nodig?

  • 2 limoenen
  • 1 avocado
  • 3 el crème fraîche
  • 1 mespunt gemalen komijn (djinten)
  • 1 mespunt chilipeper uit de molen
  • 200 g gerookte zalm
  • 3 el basilicum
  • 1½ el olijfolie extra vierge met citroenaroma

De bereiding

Maak eerst de helft van de limoenen schoon en rasp de groene schil er dun af. Dan pers je deze limoen uit. Je snijdt de rest van de limoenen in dunne partjes. Vervolgens snijd je de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en dan schep je het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Dan meng je de crème fraîche in een kom met de komijn en dan voeg je de geraspte limoenschil, het limoensap, zout en de chilipeper toe. Vervolgens spreid je de plakken zalm op de grote borden uit en schep je in het midden een flinke lepel van de salsa. Scheur de basilicum in stukjes. En strooi het basilicum erover en druppel de olijfolie over de borden. Tot slot garneer je met de partjes limoen.

Het hoofdgerecht - kalkoenrolletjes met tomatenpesto

Wat heb je nodig?

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 zongedroogde tomaten (geweld)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels geraspte pittige kaas
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 maal 2 kalkoenschnitzels
  • 25 g boter
De bereiding
 
Je begint met het roosteren van de pijnboompitten in droge koekenpan. Dan snijd je de tomaten in stukjes, die stukjes doe je in hoge kom met pijnboompitten, kappertjes en kaas. Vervolgens pureer je dit met de staafmixer, onderwijl voeg je een beetje olie toe tot er een smeuïge substantie ontstaat. De pesto breng je op smaak door citroensap, zout en peper toe te voegen. De kalkoenschnitzels besmeer je met tomatenpesto, die rol je op en steek je vast met een cocktailprikker (of vastbinden met keukentouw). Het kalkoenrolletje bestrooi je nog met zout en peper. Dan verhit je de koekenpan en bak je de kalkoenrolletjes in 8-10 minuten gaar.
 

Het nagerecht - perzikmousse

Wat heb je nodig?

  • 8 halve perziken op siroop (blik)
  • sinaasappellikeur (slijter of sinaasappelsap of siroop uit blik)
  • 2 bakjes perzikmousse (300 g)

De bereiding

Maak met de keukenmachine maak een gladde saus door de perziken te pureren met een scheutje likeur. Je prikt in de onderkant van het bakje perzikmousse. Je verwijdert het foliedekseltje en je keert het om op een bord. Het bakje haal je er voorzichtig af door het omhoog te tillen. Rond om de mousse schenk je de perziksaus.

 

Samen maken & samen eten

Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om samen het eten voor te bereiden en met elkaar op te eten.

Gourmetten

Gourmetten, wie is er niet mee opgegroeid? Heel gezellig met vrienden of familie en een geweldig voor de kinderen. Groenten, vlees, vis, omelet- en pannenkoekenbeslag, iedereen een pannetje en kokkerellen maar! 

Fonduen

Gezellig met z'n alle rondom de fonduepan. En vergeet niet, wie z'n broodje verliest in de fonduepan moet een liedje zingen! Fonduen is er in verschillende varianten: Kaasfondue op z'n Zwitsers of Frans, vleesfondue, chocoladefondue, Chinese groentefondue en zo zijn er nog heel veel varianten. Welke vind jij het lekkerst?

Samen een receptenboek maken

Om de kerstavond goed mee te beginnen of om juist als cadeau te doen na jullie kerstdiner maak je samen een kookboek. Bewaar samen al jullie keukengeheimen. In Ons kookboek is ruimte voor al je favoriete recepten en handige kooktips. Maak dit boek met zoveel mensen als je wilt. Kijk snel verder.

Samen kerst kookboek maken