Het nieuwe jaar is ingeluid. De feestdagen zijn voorbij. Een mooi moment om je carrière een boost te geven.

Mindfulness: rust, optimistisch en succesvollerChange your world

Mindfulness is de ideale manier om rustig, optimistischer en succesvoller te worden. Bij mindfulness creëer je de stilte in jezelf. Mindfulness helpt je bij het stoppen van vervelende gedachtes uit het verleden of zorgen over de toekomst. De stilte die je dan in jezelf creëert, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je kunt. Ook kun je beter concentreren op het hier en nu. Een bekende spreuk is: “laat het los, het is er toch al”. Je geeft toe aan het moment. Dit kan op van alles slaan, bijvoorbeeld een vervelende collega of een stressmoment.  

Wat is het nut voor je carrière?

Niet iedereen zit op de werkplek waar hij of zij wil zitten. Door twijfel, angst of onzekerheid durft niet iedereen de stap te nemen die ze altijd al hadden willen zetten. Doordat mindfulness meer inzicht geeft in jezelf, in wie je bent en wat je kunt, groeit het zelfvertrouwen. Hierdoor durf je sneller een stap te zetten naar je gewenste carrière.

Wat is de techniek van mindfulness?

De techniek van mindfulness is het regulieren van de ademhaling. Door je adem omlaag te brengen, verander je de houding. Het bijeffect van het omlaag brengen van je ademhaling is dat je beter gaat slapen, je krijgt meer energie en je kunt geconcentreerder werken. Daarnaast worden er ook inzichtvragen ingezet om de stilte in jezelf te creëren.

Oefening mindfulness Do it

Wat heb je nodig? Een rustige ruimte waarin je tot jezelf kunt komen. 

1. Start de rustgevende muziek. Dit is een introductie. Adem diep in en adem rustig uit en probeer je te concentreren op jezelf. 

2. Start de oefening: ademhaling. En volg de instructies. 

3. Start de oefening: gedachten opmerken. En volg de instructies.

4. Start de oefening: bodyscan. En volg de instructies.

5. Wil je meer oefeningen doen? kijk hier verder.

Werk & Privé

Het is ook belangrijk om een balans te vinden tussen werk en privé. Het is goed om veel energie te steken in je werk en carrière. Maar het is ook belangrijk om je persoonlijke belangen niet uit het oog te verliezen. Je moet je ook voldoende kunnen ontspannen.

Zichtbaarheid en kansen pakken

Never too late

Laat jezelf zien! Anderen mogen zich best bewust zijn van jouw prestaties. Dit kan je ook op een humoristische manier brengen, maar zorg er niet voor dat je gaat opscheppen. Pak ook je kansen tijdens vergaderingen. Toon initiatief en vraag regelmatig om feedback van collega’s of je werkgever. Zoals al eerder stond beschreven, kan mindfulness je helpen om je zelfverzekerder te maken, zodat je jezelf meer kunt laten zien.

Flexibel en open staan voor nieuwe uitdagingen

Je maakt het voor jezelf gemakkelijker door je flexibel op te stellen. Sta bijvoorbeeld open voor nieuwe uitdagingen, ook al vallen ze niet helemaal binnen jouw functie. Dit kan je alleen maar verder op weg helpen naar bijvoorbeeld nieuwe verantwoordelijkheden.

Het boek over jouw carrière

Het Carrièreboek is een zakelijk vragenboek, waarmee je eenvoudig en doelgericht aan je professionele loopbaan werkt. Wat zijn je sterke punten? En wat zijn je uitdagingen de komende tijd? In Het Carrièreboek denk je na over je carrière en leer je jezelf beter kennen. Ook kun je eigen tips en technieken toevoegen die jouw carrière een boost geven of zouden kunnen geven, zoals mindfulness. Bekijk Het Carrièreboek.

 Het Carrièreboek