Zusjes 

Zussen,

Of je nu één, twee of meer zussen hebt. Als jij een zus hebt, weet je hoe bijzonder een zussenband kan zijn. Het leven met een zus is niet altijd rozengeur en maneschijn. Kleding lenen zonder te vragen, eindeloze discussies en bloed onder elkaars nagels vandaan halen. Het is allemaal heel normaal. Maar het leven met je zus heeft bijzonder veel voordelen.

 

Ook zo blij met je zus? Dat zijn deze meiden ook. Zij werden aangenaam verrast, bekijk het hier.

Vaak ruzie?

Ruzie maken is helemaal niet erg, het bevorderd zelfs het probleemoplossend vermogen. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat de zussen als jong volwassenen positieve relaties opbouwt met anderen. Voor alle zussen, of je nu veel of weinig ruzie maakt, het is helemaal niet erg. Als zussen ben je ruzies weer snel vergeten.

Goed voor de ontwikkeling

Het is bewezen dat het leven met een zus een positieve bijdrage kan leveren aan je cognitieve ontwikkeling (congnitieve ontwikkeling houdt de ontwikkeling van kinderen van het denken, kennis, inzicht en redeneren in).

Positieve bijdrage

De interactie met je zus levert ook een positieve bijdrage aan het begrip van emoties en de denkbeelden van anderen.

Zo veel mogelijk babbelen samen

Zeker bij jongeren zusjes wordt de taalontwikkeling bevorderd door het babbelen met elkaar. Lekker veel kletsen met elkaar en veel leuke spelletjes of andere activiteiten doen.

Oudere zussen leren onderwijzen

Het voordeel van de oudere zussen, is dat zij steeds beter hun zusje kunnen onderwijzen. Ze zijn veel bezig met het uitleggen, iets nieuws leren en makkelijk maken van opdrachten of woorden, en andere zaken. Lekker makkelijk zo’n oudere zus waar je veel aan kunt vragen en fijn om je zusje te kunnen helpen met bijvoorbeeld haar huiswerk.

Afstemming op wensen en behoeften

Doordat oudere zussen bezig zijn met het onderwijzen van hun jongere zusje ontwikkelen zij ook steeds beter om hun eigen wensen en behoeften af te stemmen op die van iemand anders.

Vriendelijk & gul

Onderzoek heeft ook bewezen dat het hebben van een zus je vriendelijker en guller maakt, daarnaast voel jij je ook zelfverzekerder en de kans op een depressie verkleint.

Je bouwt een sterke persoonlijkheid op

Met je zus spelen doe je graag, maar als zij met haar vriendinnetjes is, wil ze jou er niet altijd bij hebben. Of je krijgt te horen, "nee je bent nog te klein". Hier leer je van om sterk in je schoenen te staan.

Ze maakt de weg voor je vrij

Niks is erger dan het gedrag van je grote zus, alles valt mee bij jou. Je ouders zijn wel wat gewend van je grote zus. Je grote zus heeft gaatjes, dus dan mag ik ook gaatjes! Je zus heeft al een vriend, dus dan mag jouw vriend of vriendin toch ook blijven slapen? De weg is al voor jou vrijgemaakt.

Zij neemt de verantwoordelijkheid

Je zus voelt zich vaak het meest verantwoordelijk. Is je moeder bijna jarig? Je zus regelt voor jullie een leuk cadeau. Je zus zal je altijd steunen en zal je altijd advies geven als jij daar om vraagt. 

Altijd vervoer

Stoer naar je vrienden op de scooter of met de auto? Jouw zus heeft natuurlijk al haar rijbewijs, dus jij kan heel stoer met haar mee rijden. En gelukkig vindt zij dat heel leuk om te doen... misschien omdat ze zich weer verantwoordelijk voelt?

Zussenband

Je kent elkaar al zo lang en je hebt al veel met elkaar meegemaakt. Dat maakt de band tussen zussen heel sterk. Je kunt samen met je zus heel veel leuke dingen ondernemen. Samen winkelen, samen lunchen, samen bakken, samen op vakantie, samen lachen, samen huilen, samen eindeloos over van alles en nog wat praten... er is natuurlijk nog heel veel meer wat je met je zus kunt doen. Het leukste van dingen samen doen, is dat je er een leuke herinnering aan over houd.

Tip! Leg deze momenten van jullie samen vast met een camera en bewaar je verhaal.

 

Het Zussenboek, Bewaar je verhaal!

Leg nu jullie dierbare zussenmomenten vast in het Zussenboek. Beantwoord de leuke en bijzondere vragen en vul ze aan met foto’s van vroeger en nu. Een geweldig cadeau en vraag je zus er ook één voor jou te maken! Bekijk het zussenboek hier.

 Bewaar je verhaal in het Zussenboek

Bron: Leidsche Universiteit & In de fleur.