Sintmaarten staat straks weer voor de deur, Sinterklaas is al onderweg met zijn pieten op de stoomboot en er zijn al kerstbomen in overvloed. De donkere dagen komen er weer aan. Een gure wind waait door de bomen, maar wij brengen de warme wintergloed alvast bij jullie in huis.

Wij hebben voor jullie een paar tips en recepten op een rijtje gezet voor de optimale wintersfeer.

Wintersalade

In deze winterse sferen is het ook heel belangrijk om je weerstand op peil te houden. Deze smaakvolle wintersalade zal je daarbij helpen.

Lekker & goed voor de weerstand!Verwarm de over eerst op 200 graden. Schil 4 bieten in stukjes. Snij een kleine flespompoen in stukken (de flespompoen hoeft niet geschild te worden). Leg de bietjes in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, peper, zout, gehakte tijm en 1 knoflook en zet het in de oven. Voeg na ongeveer 10 minuten de pompoen toe die je op de zelfde manier hebt gemarineerd als de bietjes. Laat de ovenschaal nog zo’n 20 tot 25 minuten in de oven staan. Verdeel vervolgens 2 stronkjes witlof in losse blaadjes. Snijd ongeveer 250 gram geitenbrie in plakjes. Verdeel dan de gegrilde groenten uit de oven samen met de lofblaadjes en wat postelein of veldsla op de borden. Strooi vervolgens wat bosbessen en walnoten er overheen. Tot slot leg je de plak geitenbrie bovenop, die je besprenkeld met olijfolie en balsamico. En je hebt een heerlijke winterse salade op tafel voor 4 personen.

Rodekoolstamppot 

Als de sterren en de maan al door de bomen schijnen is het tijd voor een lekker winters avondmaal met verse rode kool, winterpeen, appel en kaneel.

Rodekoolstamppot, mmm!De rodekoolstamppot voor 4 personen maak je als volgt: verhit olie of boter in de pan en bak 1 versnipperde ui licht bruin. Voeg vervolgens 400 gram dun gesneden rode kool toe. Breng de rodekool op smaak met een snufje kaneel en roer er 2 kruidnagels door. Voeg na 5 minuten 1 geraspte winterpeen toe. Bak dit 20 minuten door. Ondertussen schil je 800 gram kruimige aardappelen en deze kook je ongeveer 20 minuten gaar. Schil vervolgens 3 appels en snijd ze in blokjes. Bak de appeltjes op het laatst nog even mee samen met de rodekool en wortel. Giet de aardappelen af en stamp dit met 100 ml melk tot een puree. Daarna schep je het rodekool mengsel erdoor en garneer je het met verse blaadjes peterselie. Om het af te maken kun je de rodekoolstamppot serveren met balletje of saucijzen worstjes.  En pas op voor de kruidnagel.

Stoofpeertjes

Verwen jezelf met heerlijke stoofpeertjes als nagerecht.

Stoofpeertjes, genieten!

Schil eerst 8 stoofpeertjes en laat het steeltje eraan zitten. Zet daarna een pan neer en voeg 400 ml rode port (zoet) toe, 100 ml water, 3 kaneelstokjes, 50 gram basterdsuiker en 2 kruidnagels. Voeg daarna de stoofpeertje toe en breng het zachtjes aan de kook. Laat de stoofpeertje ongeveer 2,5 uur stoven. Het is even wachten, maar meer dan heb je wel een overheerlijk najaarsgerecht. Naar smaak kun je bij het serveren een bolletje ijs toevoegen.

 

Warme chocolademelk

Wanneer je van buiten komt en je helemaal verkleumd bent, is het heerlijk om op te warmen bij een warm kopje thee. Herfstthee, Rooibosthee en Wintergloedthee zijn de drie lekkerste smaken in deze periode van het jaar. Of je maakt je eigen warme chocolademelk om bij op te warmen.

Lekker opwarmen met thee of warme chocolademelk

Jouw eigen warme chocolademelk maak je al binnen 5 minuten. Allereerst neem je 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel cacao, deze roer je doorelkaar in een kommetje, zodat je een papje krijgt. Vervolgens giet je een scheutje melk er doorheen en roer het goed doorelkaar. Zet het steelpannetje met ongeveer 180 ml melk op het vuur en blijf goed roeren, zodat de melk niet aankoekt. Let goed op, wanneer de melk omhoog wil komen zet je het vuur uit. Roer nu het papje door de melk en schenk dit in twee bekers. Je zelfgemaakte warme chocolademelk is klaar! Genieten maar! Naar smaak kun je slagroom op je warme chocolademelk aanbrengen.

Ben je al opgewarmd?

Als iedereen goed is opgewarmd kunnen jullie gezellig een sfeervolle film gaan kijken. Hebben jullie meer zin in iets creatievers? Maak jullie eigen kerstballen! Wil je weten hoe? Kijk dan hier

Vergeet niet jullie gezellige warme wintersfeer vast te leggen in het kookboek. Maak nu je kookboek en ontvang 20% korting!

20% korting op je kookboek