De Dag van de Komkommer is aangebroken! Maandag 1 juli begint de komkommertijd van 2013. Zon, zee, strand en komkommer! Ter ere van deze legendarische dag, vertellen wij jullie graag iets meer over de ‘Cucumis sativus Melita'. En we geven jullie een lekker Tzatzikirecept voor in je Kookboek.

De komkommer
Even een paar weetjes over onze favoriete zomergroente. De Cucumis sativus Melita (roepnaam komkommer) is familie van de augurk en de courgette, wat heel goed aan de vorm te zien is. Oorspronkelijk is deze vruchtgroente afkomstig uit India, en 3000 jaar geleden waren de Egyptenaren al fan van de komkommer. Maar pas in de 17e eeuw werd de komkommer in Nederland verbouwd.

Recept Tzatziki
En sindsdien koken wij er flink op los met deze jarige groente. Gebruik komkommer eens op een verrassende manier, en maak een echt Griekse Tzatziki! Pas wel op, het knoflookgehalte van deze koude saus is niet gering. Zorg dus dat iedereen in je directe omgeving mee-eet!

  1. Was en rasp twee komkommers met schil.
  2. Laat het vijf minuten in het vergiet staan en druk het vocht er met de hand goed uit.
  3. Rasp vijf teentjes knoflook en meng het in een kom met de komkommer, één liter Griekse yoghurt, en ½ tl zout.
  4. Voeg al roerend beetje bij beetje 3 el olijfolie toe. Zorg dat het een samenhangende massa wordt.
  5. Laat de Tzatziki een uur in de koelkast staan voor het opdienen.

Bewaartip komkommer
Bewaar een komkommer niet in de koelkast. Komkommers blijven het beste bij een temperatuur van 13 tot 15 graden Celsius. En je komkommerrecepten bewaar je het beste in een Belmondo Kookboek.