Recept voor pepernoten

Piet ging uit fietsen, toen klapte zijn band. Hij moest toen gaan lopen, met de fiets aan zijn hand.Toen kwam hij in ‘n dorpje, en zei tegen de smid: “Ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit.”

Zit jij ook al heerlijk in de Sinterklaas sfeer? Bak nu je eigen pepernoten!

Recept voor pepernoten

Ouderwetse pepernotenOuderwetse pepernoten

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 150 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eetlepels melk

De bereiding 

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.  Zodra je de oven hebt aangezet, ga je de boter samen met de suiker, speculaaskruiden en het bakmeel door elkaar kneden. Lepel voor lepel voeg je melk toe aan het beslag. Naar smaak kun je eventueel nog zout toevoegen. Zorg ervoor dat het deeg soepel wordt. Als het deeg soepel is kun je alvast bakpapier op de bakplaat leggen.

Maak vervolgens van het deeg kleine balletjes. Leg de balletjes op de bakplaat. Druk de balletjes iets aan zodat ze de vorm van een pepernoot krijgen. Bak de pepernoten 15 tot 20 minuten gaar in de oven. Even laten afkoelen en klaar zijn jouw zelfgemaakte pepernoten!

Pepernoten variaties!

Chocoladepepernoten

Snijd de chocolade (200 gram melk/puur of wit) in stukjes. Doe de chocolade stukjes in een pan of vuurvaste kom. Vervolgens hang je de pan of de kom in een grotere pan met kokend water en laat je de chocolade smelten (au bain-marie). Daarna doop je de pepernoten in de chocolade en leg ze op bakpapier tot de chocolade hard is geworden. Handig is om hier een vork bij te gebruiken of je prikt de pepernoten (als ze uit de oven komen) op een satéprikker.

Karamelpepernoten

Smelt de suiker (200 gram) en 1 theelepel boter in een pan. Laat het vervolgens rustig smelten op een laag vuurtje tot je een karamel kleurtje krijgt. Haal dan de pan van het vuur af en doop de pepernoten in de pan met  karamel. Net als bij de chocoladepepernoten kun je het beste een vork of satéprikker gebruiken. 

Maak je eigen kookboek!

Dit pepernotenrecept in jouw eigen kookboek ? Maak nu je eigen Kookboek. In het Kookboek is ruimte voor al je favoriete recepten en handige kooktips. Maak je liever samen een boek? Kijk dan bij Ons Kookboek